Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

1 Το ξωκλήσι Αγιος Ταξιάρχης Μιχαήλ



(φωτογραφία απο το αρχείο του κ. Γ.Κοτρώνη)

Στον αμαξητό δρόμο προς το Θέρμο σε απόσταση περίπου μιάς ώρας με τα πόδια απο το χωρίο βρίσκεται το παραπάνω ξωκλήσι. Η περιοχή λέγεται Σκλήμνα και εχει δροσερά πλατάνια και κρύα νερά. Το αρχαίο εκκλησάκι βρσκόταν διακόσια μέτρα παρακάτω , πάνω σχεδόν στο φρύδι ενός γκρεμού.


Ηταν χτισμένο με ξερολιθιά  και η ίδρυση του ανερχόταν στα χρόνια της πρώιμης τουρκοκρατίας , μπορεί ομως ο Ταξιάρχης Μιχαήλ να ετιμάτο εκεί απο το ύστερα βυζαντινά χρόνια.
Το εκκλησάκι αυτό κατέρευσε και οι Περκιώτες με την οικονομική ενίσχυση του στρατηγού Αθ. Στράγγου το μετέφεραν επι της παραπάνω αμαξητής οδού. Στο εκκλησάκι αυτό που οι ντόπιοι αποκαλούν "αι ταξιαρχάκη" (λόγω του μικρού μεγέθους του αρχικού λιθόκτιστου κτίσματος) στις εξι (6) Σεπτέμβρη τιμάται η μνήμη ενός θαύματος του ταξιάρχη (Αρχάγγελου) Μιχαήλ στο χωριό Χώναις η Κολοσσαίς της Μικράς Ασίας.

Διαβάζουμε σχετικά στο αγιολόγιο:
" Σε κάποιο μέρος της Φρυγίας η γη ανέβλυσε αγιασμένο νερό με τη δύναμη του αρχάγγελου Μιχαήλ που γιάτρευε κάθε αρρώστια των ασθενούντων. Ενας χριστιανός επειδή γιατρεύτηκε η κόρη του έκτισε ναό πάνω στο αγίασμα στο όνομα του Αρχιστρατήγου.Μετα 90 χρόνια ηρθε στο ναό κάποιος ευλαβής νέος ονόματι Αρχιππος. Οταν τον είδαν οι ειδωλολάτρες έπιασαν τον Αρχιππο και αφου τον κτύπησαν δυνατά άρχισαν να καταστρέφουν το ναό και το αγίασμα. Αλλα ώ της μεγάλης δυνάμεως του αρχαγγέλου. Αλλοι απο αυτούς τα χέρια τους έμειναν παράλυτα και αλλους τους σταμάτησε ενα φράγμα φωτιάς ,Ομως το πείσμα τους και ο θυμός τους ώθησε να κάνουν εκτροπή του κοντινου ποταμού για να παρασύρει το ναο και να πνίξουν τον Αρχιππο. Αλλα και πάλι θαύμα!!. Ο ποταμός γύρισε προς τα πίσω.Τότε σκέφθηκαν να ενώσουν και άλλους δυο ποταμούς. Ομως ο Αρχάγγελος παρουσιάστηκε στον Αρχιππο και αφού τον έβγαλε έξω απο το ναό κάνοντας το σημείο του σταυρού οι ποταμοί στάθηκαν σαν τείχος. Πρόσταξε έπειτα να χωνευθούν και πράγματι κατα παράδοξο τρόπο εως σήμερα στο μέρος εκείνο τα νερά των ποταμών χωνεύονται. Και γιαυτό το μέρος ονομάστηκε Χώναι, δηλαδή Χωνί, καταβόθρα"

O Πέρκος οχι μονο πανηγυρίζει το θαύμα αλλά στήνει και λαμπρό γιορταστικό γλέντι τόσο την παραμονή όσο κι ανήμερα στην πλατεία του χωριού στις εξι του Σεπτέμβρη. Πρόκειται για μια απο τις πιό ήσυχες πανηγύρεις της περιοχής που είναι και η μοναδική για το χωριό αυτό.
Ενας παλιός θρύλος του χωριού αναφέρει πως ανήμερα στη γιορτή του θαύματος του αρχάγγελου ερχόταν ενα ελάφι αψηλοκέρατο και λυγερό.Μετα την απόλυση το έσφαζαν το έψηναν και το μοιράζονταν οι πανηγυριώτες σαν θεικό δώρο. Κάποτε το έπιασαν το ελάφι και το έσφαξαν κουρασμένο καθώς ηταν απο τον δρόμο και μάλιστα προτού απολύει η εκκλησία. Θύμωσε τότε ο Ταξιάρχης και δεν το ξανάστειλε.

Πηγή:  Το βιβλίο του Θανάση Παπαθανασόπουλου ΠΕΡΙΣΤΑ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ (3ΟΣ ΤΟΜΟΣ)-ΠΕΡΚΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΆ (έκδοση 2010)

1 σχόλιο :

sioanna είπε...

polu omorfo!!Upo th skeph twn pterugwn sou prostateue mas Taksiarxh mou!

Δημοσίευση σχολίου