Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

0 Mια γλυπτική σύνθεση της οικογένειας του 1930

Στη διαδρομή από Ναύπακτο προς Σίμο  πάνω από τον Παλιόπυργο  και συγκεκριμένα στο 23ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού, στα δεξιά μας του δρόμου μέσα στην ερημιά με φόντο το βουνό, με την ευγενική χορηγία του άξιου Ναυπάκτιου κ.  Γρηγ. Βαρελά  (*) κατασκευάστηκε ένα υπέροχο σύμπλεγμα γλυπτών  με τίτλο « Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ 1930 -ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ».
Πρόκειται για μιά γλυπτική σύνθεση, που αποτελείται απο έξι ορειχάλκινα έργα και αναπαριστάνει οκταμελή οικογένεια και δύο ζώα. Ενα υπέροχο έργο τέχνης που εντυπωσιάζει και συγκινεί κάθε περαστικό , ιδιαίτερα εμάς τους ντόπιους ,και προπαντός τους παλιότερους που έζησαν τις κακουχίες και τη μιζέρια εκείνης της εποχής.
Ο κ. Βαρελάς στο σύγγραμμα του « Η ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ ΤΟ 1930» δίνει αναλυτικές πληροφορίες για τη ζωή και τις συνθήκες της εποχής εκείνης.  Οπως γράφει ο ίδιος στον ιστότοπο του https://varelas.wordpress.com/ "Τα φιλοτεχνηθέντα έργα αποδίδουν άριστα τα ιστορικά γεγονότα, εναρμονίζονται θαυμάσια με τους εγγύς περιβάλλοντες χώρους και ανταποκρίνονται πλήρως στο σκοπό της δημιουργίας τους, δηλαδή στην ιστορική – πολιτιστική – τουριστική προβολή και ανάδειξη της Ναυπακτίας, που αποτελεί και την κυριότερη πλουτοπαραγωγική της πηγή." 
------------------------------------------------------------------------- 

(*)  Ο κ. Γρηγ.Βαρελάς είναι Οικονομολόγος, απόφοιτος και μέλος του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρώην Διευθυντής Διοίκησης στην Ε.Τ.Ε., με σπουδές και μετεκπαιδεύσεις στην Ελλάδα (τρία πτυχία) και με υποτροφίες στις Η.Π.Α., Αυστρία και Γερμανία. Από το 2003 αγωνίζεται για τη φιλοτέχνηση έργων τέχνης και την προώθηση έργων τουριστικής υποδομής στη Ναυπακτία, έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και τα άρθρα του που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς αγγίζουν όλες τις πτυχές της κοινωνίας και της ιστορίας μας.

----------------------------------------------------------------------------------

ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ας δούμε  φωτογραφίες από τα γλυπτά αυτά και αντι σχολίων θα παραθέσουμε σε κάθε μία αποσπάσματα από το βιβλίο του κ. Βαρελά.
Για μεγέθυνση των φωτογραφιών κάντε «κλίκ» πάνω τους












Πρίν απο τα αγάλματα ανατολικά υπάρχει πέτρινη βρύση και πίσω της ενας τεράστιος μεταλλικός στύλος που στην κορυφή του ένας αετός κρατά στο στόμα του ενα φίδι και στη μέση η επιγραφή για τον χρυσαετό,
Η κλασσική πολυμελής οικογένεια της εποχής. Προπορεύεται το μουλάρι με τον μικρό στη ράχη του. Ακολουθεί ο αρχηγός της οικογένειας με το σκύλο πίσω του. Η ταλαίπωρη μάνα φορτωμένη στις πλάτες της το μωρό και πίσω της το κοριτσάκι να την κρατάει απο το φουστάνι.  Ο πιο μεγάλος γιός της οικογένειας τους ακολουθεί πεζός και βαριεστημένος και τελευταία η γιαγιά φορτωμένη κι αυτή στην πλάτη ένα μωρό.
Πιό κάτω θα βάλουμε αναλυτικά τα κομμάτια των γλυπτών

Κάτω απο το γλυπτό του άνδρα (δεν φαίνεται) ειναι σκαλισμένη η φράση "ΓΕΡΩΝ 40 ΕΤΩΝ"

"Περί το 1930, σχεδόν όλοι οι άνδρες στην ορεινή Ναυπακτία φορούσαν τσαρούχια. Αρκετοί δε, ταυτόχρονα, φουστανέλα και σελάχι. Δεν έλειπε ποτέ η γκλίτσα, για καλύτερη προστασία στα κακοτράχαλα μονοπάτια και από αγριόσκυλα και για να πιάνουν από τα πόδια τις γίδες και τα πρόβατά τους .. 
Οι άνδρες ήταν λιπόσαρκοι - λισβοί - σαφρακιασμένοι, από την ανέχεια και τις κακουχίες, σε ηλικία 40-50 ετών. Προ του πολέμου ακόμη οι εφημερίδες έγραφαν, π.χ., «γέρων 40 ετών»!!!
Κατά την Ε.Σ.Υ.Ε. , ο πληθυσμός της χώρας, ηλικίας 50 ετών και άνω, ήταν 16,7% "

Κάτω απο το γλυπτό (δεν φαίνεται) ειναι σκαλισμένη η φράση "ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΑΓΝΙΑ" & "ΚΟΝΤΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ"

"Οι γυναίκες φορούσαν γουρουνοτσάρουχα ή χαμηλά δερμάτινα παπούτσια στις γιορτές και τα πανηγύρια. Τα ρούχα των παιδιών, γεμάτα «μπαλώματα», μεταβιβάζονταν, κατά σύστημα, από τα μεγαλύτερα παιδιά, στα μικρότερα
Στα μεγαλύτερα χωριά, (Πλάτανο - Βονόρτα, Άνω και Κάτω Χώρα, Κλεπά, Ελευθέριανη κ.λπ.), οι γυναίκες διακρίνονταν για τις εντυπωσιακές τοπικές ενδυμασίες τους, βαμβακερές και μάλλινες.
Οι γυναίκες, πάντοτε φορτωμένες, με πολλά και διάφορα. Κουβαλούσαν και τα παιδιά τους, στην κοιλιά, στα χέρια και στην πλάτη, μέχρι την ηλικία που τα μετέφεραν με τα ζώα."


Κάτω απο το γλυπτό (δεν φαίνεται) ειναι σκαλισμένη η φράση "ΕΓΩ ΘΑ ΤΑ ΜΟΥΝΤΖΩΣΩ"

"Τα μικρά παιδιά κυκλοφορούσαν ξυπόλυτα ή με γουρουνοτσάρουχα"

 Η ηλικιωμένη της οικογένειας

Η επιγραφή κάτω απο τη γλυπτική σύνθεση

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου