Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

0 Τα 300.000 € για την ασφαλτόστρωση του δρόμου μας, μέσω του προγράμματος ΠΙΝΔΟΣ και η σημερινή πραγματικότητα

 "Τι θα πει δε φταίμε εμείς ,τι θα πει πως φταίγαν οι άλλοι
τι θα πει πως φταίνε αυτοί, τι θα πει ρε σεις τι θα πει;
Τι θα πει μας τα ‘παν αλλιώς, τι θα πει τα φάγαν οι άλλοι
τι θα πει πως φταίει ο χοντρός; Φταίει κι ο χοντρός κι ο λιγνός.

Θα πει πως φταίμε κι εμείς,, φταίτε κι εσείς, ναι, φταίνε κι οι άλλοι.
Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς,
φταίει κι ο Χατζηπετρής."
(Τραγούδι του 1989 του Λουκιανού Κηλαηδόνη)
"Λογική" εξήγηση: ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΟΙ. Ακόμη κι ο άγνωστος Χατζηπετρής!!!!!!!!!!

ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ. ΤΑ 300 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΧΑΘΗΚΑΝ !!!!!!!!!!!!
Με αφορμή διάφορα κατά καιρούς  δημοσιεύματα και ανακοινώσεις σχετικά με τα έργα που έχουν προγραμματιστεί μέσα από διάφορα προγράμματα ή βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορους Δήμους και ειδικότερα σε ότι αφορά στον δικό μας  για το μείζον θέμα που μας απασχολεί και είναι βεβαίως η ασφαλτόστρωση του δρόμου Διασελάκι – Πέρκος, νομίζω ότι είναι καιρός να δοθούν προς ενημέρωση διάφορα στοιχεία με βάση τη σημερινή οικονομική συγκυρία, την πληροφόρηση από τη νέα Δημοτική μας Αρχή από τον Σεπτέμβρη και την όλη γραφειοκρατική δομή των διαφόρων Υπηρεσιών για να μην καλλιεργούνται μάταιες ελπίδες στους κατοίκους μας, αλλά κυρίως   για να ξέρουμε που βρισκόμαστε και από πού ξαναξεκινάμε.
Με βάση λοιπόν το πρόγραμμα “ΠΙΝΔΟΣ”, στο οποίο είχε ενταχθεί τελευταία και ο Δήμος Θέρμου, εξασφαλίστηκε το 2012 με Απόφαση του συμπατριώτη μας υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Θάνου Μωραΐτη, πίστωση  συνολικού ύψους 3.000.000 ευρώ για ασφαλτοστρώσεις δρόμων σύνδεσης ορεινών χωριών του Δήμου Θέρμου με την έδρα του Δήμου.  Από το κονδύλι αυτό ένα ποσό 1.800.000 ευρώ κατανεμήθηκε για ασφαλτόστρωση επτά δρόμων με ποσά μεταξύ 200.000 έως 300.000 ευρώ. Στον Πέρκο αντιστοιχούσε ένα κονδύλι 300.000 ευρώ για την ασφαλτόστρωση του δρόμου Διασελάκι - Πέρκος
  
ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΠΙΝΔΟΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ
Φορέας υλοποίησης : H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Τίτλος ΈργουΠροϋπ.(€)Εξελικτική φάσηΦορέας υλοπ.
1)Βελτίωση τμημάτων οδοποιίας Θέρμο - Αμπέλια - Κοκκινόβρυση & διακλάδωση προς Άγιο Θεόδωρο1.200.000,00ΥλοποιείταιΠεριφ. Δ.Ε.
2)Ασφαλτόστρωση δρόμου Δρυμώνας - Νεροχώρι200.000,00Περιβαλλοντική αδειοδότησηΠεριφ. Δ.Ε.
3)Ασφαλτόστρωση δρόμου Τριανταφυλλέικα - Κοσκινά200.000,00Περιβαλλοντική αδειοδότησηΠεριφ. Δ.Ε.
4)Ασφαλτόστρωση δρόμου Δρυμώνας - Άνω Δρυμώνας300.000,00Περιβαλλοντική αδειοδότησηΠεριφ. Δ.Ε.
5)Ασφαλτόστρωση δρόμου Μελίγκοβα - Αμβρακιά300.000,00Περιβαλλοντική αδειοδότησηΠεριφ. Δ.Ε.
6)Ασφαλτόστρωση δρόμου Κόνισκα - Διπλάτανος300.000,00Περιβαλλοντική αδειοδότησηΠεριφ. Δ.Ε.
7)Ασφαλτόστρωση δρόμου Διασελάκι - Πέρκος300.000,00Περιβαλλοντική αδειοδότησηΠεριφ. Δ.Ε.
8)Ασφαλτόστρωση δρόμου Αετόπετρα - Δρυμώνας200.000,00Περιβαλλοντική αδειοδότησηΠεριφ. Δ.Ε.
                                 ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΓΩΝ3.000.000,00

Αυτά  διαβάζαμε στον από 27-3-2014 απολογισμό έργων της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και ότι το έργο για τη δική μας Κοινότητα - όπως και για τις άλλες - βρισκόταν στη φάση της “περιβαλλοντικής αδειοδότησης”.
Και όμως!!! 
ΑΠΩΛΕΣΘΗ  ΠΙΝΔΟΣ !!! Ξεχάστε το, όσοι ακόμη το θυμάστε
Πρέπει να σταθούμε εδώ και να πούμε ότι για να υλοποιηθεί ένα έργο περνάει από πολλά στάδια.
 Το πρώτο στάδιο είναι αυτό της εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών, για το οποίο απαιτείται η διάθεση αντίστοιχου κονδυλίου. Ο Δήμος Θέρμου, λοιπόν, διέθεσε το απαιτούμενο ποσό για την εκπόνηση των μελετών για την ωρίμανση των έργων ασφαλτόστρωσης των δρόμων σύνδεσης των ορεινών Τοπικών Κοινοτήτων του με την έδρα του Δήμου, παρόλο που η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ανήκει στην  Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, καθώς οι δρόμοι αυτοί είναι επαρχιακοί και ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Μεταξύ των άλλων εκπονήθηκαν και οι μελέτες για τον δρόμο Διασελάκι – Πέρκος (Τοπογραφική, Οδοποιίας, Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) με πόρους του Δήμου Θέρμου.
Το επόμενο στάδιο είναι αυτό της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, το οποίο είναι και το πιο χρονοβόρο, καθώς εμπλέκονται σ’ αυτό πολλές υπηρεσίες και κυρίως απαιτείται Πράξη Χαρακτηρισμού από τις δασικές υπηρεσίες, μια διαδικασία που συνεπάγεται μεγάλη χρονική καθυστέρηση. Από ό,τι πληροφορούμασταν, οι διαδικασίες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου της ασφαλτόστρωσης του δρόμου Διασελάκι – Πέρκος βρίσκονταν σε προωθημένο στάδιο. Ακόμη όμως δεν έχει εκδοθεί η σχετική Απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων  του έργου και οι τελευταίες πληροφορίες μας είναι ότι "τώρα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο έκδοσής της."
Αν αυτό συνέβαινε, τότε απέμενε το στάδιο της δημοπράτησης του έργου. Αυτό όμως δεν συνέβη έγκαιρα. Οπότε, η πίστωση των 300.000 ευρώ για τον δρόμο προς Πέρκο, όπως και οι υπόλοιπες αντίστοιχες από το ποσό του 1.800.000 ευρώ για τους υπόλοιπους δρόμους, χάθηκε. Δεν χάθηκε μόνο για μας αλλά και για τα υπόλοιπα χωριά.

Το ερώτημα είναι γιατί συνέβη αυτό; 
Με Νόμο από τον Απρίλιο του 2014 (Απόφαση 18653/17-4-2014 του αρμόδιου Υπουργείου Ανάπτυξης), καταργούνται όλα τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα, μεταξύ των οποίων και το Πρόγραμμα “ΠΙΝΔΟΣ”, τα οποία χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η οικονομική κρίση χτύπησε αλύπητα και σ’ αυτόν τον τομέα. Έτσι, χάθηκαν και οι πιστώσεις που ήταν ενταγμένες στα προγράμματα αυτά και τα αντίστοιχα έργα δεν είχαν προχωρήσει. Καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης όλων των διαδικασιών (από τη μελέτη, το φάκελο, τις αδειοδοτήσεις μέχρι και τη δημοπράτηση του έργου) τέθηκε η 30ή Σεπτεμβρίου 2014. 
Αρμόδιος φορέας υλοποίησης για το “ΠΙΝΔΟΣ” ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Για να βάλουμε κάποια πράγματα σε χρονολογική σειρά και να ακονίσουμε τη μνήμη μας, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε  ότι  το πρόγραμμα αυτό καταργήθηκε πολύ πριν απο τις  φετινές δημοτικές εκλογές !!! Ομως οι ψηφοφόροι δεν είχαν ενημερωθεί, διατηρώντας έτσι την προσδοκία  πως η επόμενη Δημοτική Αρχή θα συνέχιζε στην ολοκλήρωση της υλοποίησης του. Ακόμη και μέχρι πρότινος  κάποιοι υποψήφιοι (ελλιπώς πληροφορημένοι;;)   επέμεναν μέχρι και την τελευταία στιγμή, πώς ο "εκλεκτός τους" Δήμαρχος θα ολοκλήρωνε το πρόγραμμα!! 
Την κατάργηση του προαναφερομένου προγράμματος την επιβεβαιώνει η ίδια η Δημοτική μας Αρχή με αφορμή ερώτηση που τέθηκε για την τύχη του προγράμματος. Αφού δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες  και με δεδομένο το χρόνο που έτρεχε αμείλικτα, δεν “προλάβαμε”. Δεν είμαστε οι μοναδικοί που κονδύλια χάνονται από ανεπάρκεια ή ολιγωρία και θα πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή για επανένταξη.
Θα μου πει κάποιος και τι θα γινόταν με 300.000 ευρώ, όταν για να γίνει το κομμάτι  Διασελάκι – Πέρκος χρειάζονται πάνω από 4.000.000 ευρώ; Εγώ θα πω πως ίσως γινόταν 1 άντε 2 χιλιόμετρα. Αλλά και για να κάνω και το συνήγορο του διαβόλου θα πω ξανά: Ας μην πηγαίνανε στον Πέρκο τα 300.000 ευρώ. Ας διατίθονταν όλα (και τα 1.800.000 ευρώ) σε ένα άλλο χωριό. Τουλάχιστον με μια μελέτη, μια περιβαλλοντική αδειοδότηση, μια δημοπράτηση, μια υλοποίηση (και όλα αυτά με μεθόδευση και συντονισμό) θα είχε γίνει κάτι σε ένα χωριό. Τώρα που ένα κονδύλι μοιράστηκε σε επτά χωριά τι καταφέραμε; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ  και για κανένα. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που στην απορρόφηση κάποιων κονδυλίων οι Δήμοι του Νομού μας έρχονται τελευταίοι και καταϊδρωμένοι.

Αν ρωτήσουμε σήμερα οποιονδήποτε αρμόδιο, θα λάβουμε ένα σωρό διαφορετικές δικαιολογίες και ερμηνείες με κύρια αναφορά ότι κανένας δεν φταίει, αλλά όμως κάτι φταίει. Το βασικό ερώτημα που μπαίνει στα χείλη κάθε καλοπροαίρετου είναι «Γιατί μερικά έργα από το ίδιο πρόγραμμα σε κάποιες περιοχές -απανταχού της Ελλάδας- έτρεξαν και σε άλλες όχι;» Και τελικά πώς γίνεται να μην ευθύνεται κανένας, ή να ευθύνεται "κάποιος" γενικά και αόριστα, να τα ρίχνουμε όλα στις συγκυρίες, στην κακή μας τύχη,  ή να ευθύνονται όλοι οι άλλοι εκτός από τον “κανένα”;
Τελευταία με τα ζόρια που περνάμε και με την Τρόικα πάνω από το κεφάλι μας, είναι εύκολο να τα ρίχνουμε όλα στην αυστηρότητα των διαδικασιών ή γιατί δεν μας δόθηκε παραπάνω πίστωση χρόνου να ολοκληρώσουμε τα αυτονόητα. Έτσι είχαμε μάθει και δυστυχώς έτσι εξακολουθούμε να πορευόμαστε, με τους δικούς μας ρυθμούς. Για πολιτικούς ή μάλλον για πολιτικάντικους λόγους τεμαχίσθηκε ένα κονδύλι 1.800.000 ευρώ σε επτά χωριά για να ικανοποιηθούν τάχα μου ΟΛΟΙ , σαν να μοίραζαν αντίδωρο και τελικά δεν δοκίμασε κανένα χωριό από τα ψίχουλα που διατέθηκαν.
Δεν το ήξεραν άραγε, όταν έκαναν την κατανομή, ότι δεν ήταν ώριμα τα έργα για τα οποία ζήτησαν την κατανομή πιστώσεων; Δεν γνώριζαν πόσο χρονοβόρες είναι οι σχετικές διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων; Δεν γνώριζαν πως μ’ αυτόν τον τρόπο διακινδύνευαν την απώλεια πολύτιμων πόρων σ’ αυτές τις μέρες της οικονομικής κρίσης που οι πόροι είναι δυσεύρετοι; Ή μήπως δεν τους ενδιέφερε πρωτίστως αυτό; Μάλλον η ψηφοθηρία είχε, όπως φαίνεται, μεγαλύτερη σημασία από την πιθανότητα απώλειας των πόρων. Θα απολογηθεί κανείς άραγε γι’ αυτό ή πρέπει να το ξεχάσουμε όπως κάνουμε συνήθως;
Σκέφθηκε επιπλέον ποτέ κανένας πως ίσως με 300.000 € θα μπορούσε να γίνει μια σωστή συντήρηση του χωμάτινου δρόμου από Διασελάκι προς Πέρκο, με διανοίξεις, τεχνικά έργα, χαλικόστρωση κ.ο.κ.; Μα θα πει κάποιος πως το Πρόγραμμα "ΠΙΝΔΟΣ" ίσως να μην προβλέπει τέτοια έργα. Απαντώ: Σας είδαμε κύριοι τόσα χρόνια.

Στην προκειμένη περίπτωση ποιος φταίει ή τι μπορεί να έφταιξε; ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ που μπορεί να ανακύψει στα χείλη του καθένα μας.
Εγώ θα πω πως η πολιτικάντικη πρακτική των αρχόντων της αυτοδιοίκησης να κρατάνε ως δώρο για κάθε επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση κάποια έργα καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις, ενώ θα μπορούσαν να τα υλοποιήσουν ή να πιέσουν στην ολοκλήρωσή τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους, είχε ως αποτέλεσμα να τους προδώσει ο ίδιος ο χρόνος που τρέχει αμείλικτα. Αυτή είναι η μία όψη του προβλήματος.
Υπάρχει και η άλλη και την εξηγεί ο κ. Τασιόπουλος, Προϊστάμενος στην Eιδική Υπηρεσία Συντονισμού ΕΣΠΑ. Διαβάζουμε στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “ΑΙΧΜΗ”.
"Συγκεκριμένα ο Δήμος Θέρμου από το “Πρόγραμμα Πίνδος”, είχε τη δυνατότητα απορρόφησης 3.000.000 Ευρώ με σκοπό την άρση της απομόνωσης ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Δυστυχώς πολλά από αυτά τα χρήματα γύρισαν πίσω στο Π Δ Ε.
Επειδή ήμουνα από τους συντελεστές και γνωρίζοντας το θέμα, μπορώ να πω ότι αιτία της μη απορρόφησης είναι ΚΑΙ η μη στήριξη της προσπάθειας από την Περιφέρεια και η αδυναμία της Αντιπεριφέρειας να χειριστεί με υπευθυνότητα την ευκαιρία που είχαμε, αλλά και ένας μηχανισμός από κρατικά στελέχη, οι οποίοι παρουσιάστηκαν ολιγέστατοι."

ΑΣ ΒΓΑΛΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ  ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ
 Εν τω μεταξύ προέκυψε και ... νέο πρόβλημα. Σε ερώτηση βουλευτή του Νομού μας στη Βουλή (της κας Νίκης Φούντα) για το οδικό δίκτυο των ορεινών Κοινοτήτων του Δήμου μας, το ένα Υπουργείο (το Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) παραπέμπει στο άλλο (στο Υπ. Εσωτερικών) δηλώνοντας και τα δύο ΑΝΑΡΜΟΔΙΑ (!!!!!!) για τον ορεινό όγκο των χωριών μας.
Μάλλον είναι αρμοδιότητα ....του Υπουργείου Αιγαίου!!!
Αυτά για όσους ονειρεύονται ασφαλτοστρωμένους δρόμους. ΑΥΤΑ…ΤΑ ΟΛΙΓΑ.























Γιώργος Τσάμης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου